Konnyaku

Drogi Czytelniku, serdecznie witaj! Japończycy lubią stawiać czoła wciąż nowym wyzwaniom kulinarnym i samego siebie przekonywać, że dadzą radę spożyć danie, które tak jak to – konnyaku niczym szczególnym się nie wyróżnia, ot taki kaprys degustującego, który podobnie jak jedząc rybę fugu może skończyć się tragicznie.

Roślina ciepłolubna w jedzeniu trudna.

Podróżniczy blog donosi, że konnyaku nazywana także lilii wudu jest rośliną azjatycką z którą to Japończycy próbowali się zmierzyć i przygotowali z niej galaretkę. Nie wiadomo czy od początku takie było założenie wytwórców żywności by miała ona intensywnie skondensowaną fakturę, czy podczas prób jej przyrządzania osiągnięto taki nieplanowany efekt. Wyszło jednak danie, którego problematyczne przełykanie stanowi dla jedzącego prawdziwe wyzwanie! Podobne emocje towarzyszą konsumującemu rybę fugu.

Ta galaretka skondensowana dzieciom i starszym nie polecana!

Konnyaku z uwagi na swą skondensowaną postać nie jest wskazana dla dzieci i osób starszych mających braki w uzębieniu bo musi być dokładnie pogryziona, gdyż inaczej stanowi prawdziwe niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia, skutkujące udławieniem! Wówczas jedynie szybka pomoc polegająca na klepnięciu w plecy lub wykonanie chwytu na wysokości przepony może uratować duszącego się człowieka przed nagłą zmianą ”sfer czasowych”. Myślę, że taki śmiałek już po raz drugi nie odważy się na podobny degustacyjny krok.

Naród lubiący wyzwanie i z losem igranie.

Unia Europejska wyraźnie zakazała wytwarzanie produktów z konnyaku. Jednak Japończyków groźba wynikająca ze spożycia tak konnyaku jak i ryby fugu, nie przeraża, gdyż oni lubią ryzyko! Już od najdawniejszych czasów naród ten był oswojony ze śmiercią, na przykład lotnicy kamikadze, którzy popełniali rytualne samobójstwa, czy inni dla których śmierć była aktem honoru. Japonię z uwagi na ruchome położenie tektoniczne często nawiedzają trzęsienia ziemi, a te małe, słabo wyczuwalne zdarzają się nawet codziennie! Na te duże o dużej sile mieszkańcy są również przygotowani, gdyż systematycznie wykonują ćwiczenia, których opanowanie ułatwi im szybszą ewakuację i pokonanie trudności.

Drogi i Szanowny Czytelniku, dziękuję pięknie za cenną uwagę. Każdy kraj i jego mieszkańcy jest niepowtarzalny, ma swój sposób patrzenia na świat, własne metody radzenia sobie z problemami, a niektóre z nich, no cóż, są na ich własne życzenie.

Konjac roślina, której bulwy służą do wytwarzania mąki

Komentarz do załączonej fotografii.
Fotografia obrazuje Amorhophallus konjac- roślinę azjatycką, której bulwy służą do wytwarzania mąki celem przygotowania makaronu lub galaretki tak trudnej w konsumpcji.